Zengin İçerik

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Halka Arz Nedir? Halka Arz Başvurusu Nasıl Yapılır?

Halka Arz Nedir? Halka Arz Başvurusu Nasıl Yapılır?

Halka arz işlemleri, şirketlerin ve bu şirketlerin mevcut sahip olduğu tüm varlıkların küçük paylara bölündüğü ve bu şekilde satışa çıkartılmasına söylenmektedir.

ABS DİGİTAL ABS DİGİTAL -
5 0
HALKA ARZ NEDİR?

Halka Arz Nedir?

Halka arz işlemleri borsa işlemlerinde fazlaca kullanılmakta olan bir terim olarak karşımıza çıkmaktadır. Hisse senetlerinin satışa çıkarıldığını ilan etmekte olan şirketlerin, yatırım yapacak olan tüm yatırımcılara hissedar olmaları adına fırsat verdikleri sistemlere Halka arz ismi verilmektedir. Halka arz işlemleri, şirketlerin ve bu şirketlerin mevcut sahip olduğu tüm varlıkların küçük paylara bölündüğü ve bu şekilde satışa çıkartılmasına söylenmektedir.

Başarılı olan şirketler, mevcut faaliyetlerini arttırmak ve genişletmek için yatırımlarına fon sağlamak için ve finansal kaynak oluşturmak için halka arz yöntemine başvurmaktadır. Halka arz başvuruları yapan yatırımcılar uzun vadede kazanç sağlayabilmektedir. Halka arz işlemleri birincil ve ikincil olarak ikiye ayrılmaktadır. Daha önce halka arz edilmeyen ve halka açık olmayan halka arz işlemleri birincil olarak adlandırılırken, önceden halka arz edilmiş ancak ilkinde halka arz oranının düşük olmasından dolayı işlemin tekrar edilmesine de ikincil halka arz denmektedir.

Halka Arz Başvurusu Nasıl Yapılır?

Halka arz işlemlerinin gerçekleşebilmesi için bir takım şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunlar;

Aracı Kurumlar İle Kontak Halinde Olmak

Halka arz yapma nedenleri ve amaçları şirketlerin öncelikli olarak aracı kurumlar ile iletişime geçmelerini gerektirmekte ve aracılık sözleşmeleri imzalamaları gerekmektedir. İlgili kurum, şirketin halka arz işlemleri için yetkili aracı kurumu olmak zorundadır. Sözleşme imzalandıktan sonra halka arz işlemi de gerçekleşmiş olmaktadır.

SPK İle Kontak Kurmak

Mevcut varlıklarını halka arz etmek isteyen tüm şirketler, SPK ile sözleşme imzalamalıdır. Bu sözleşme sonrasında şirket üzerinde SPK’nın denetimi ve kararları geçerli olmaktadır. Şirket, SPK şartlarına uygun hale geldikten sonra ise halka arz edilme süreci başlamaktadır. Bu işlemler tamamlandıktan ve gerçekleştikten sonra halka arz edilebilmektedir.

Şirketin BIST ve SPK Uzmanları Tarafından İncelenmesi

Gerekli başvurular aracı kurum tarafından yapıldıktan sonra, şirketin merkez binası, tüm faaliyetleri, piyasadaki işlemleri ve piyasada değeri olan karşılığı ve diğer tüm özellikleri BIST ve SPK bünyesinde görevli uzmanlar ve yetkililer tarafından incelenmekte ve bilgiler alınmaktadır. İlgili inceleme sonrasında alınan veriler uygun olarak kabul edildikten sonra şirketin halka arz işlemleri de fiili olarak başlamış olmaktadır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir