Zengin İçerik

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Japon Vatandaşlığını Nasıl Alabilirim? Japon Vatandaşı Nasıl Olunur ?

Japon Vatandaşlığını Nasıl Alabilirim? Japon Vatandaşı Nasıl Olunur ?

zenginiçerik zenginiçerik -
2 0

Japonya, nüfusu yaklaşık 3900 olan dört büyük adadan oluşur. Topraklarının %70’i dağlıktır. Ülke topraklarında hala 200’den fazla aktif volkan var.  Bu dağlar arasında Fuji Dağı (3776 m) ülkenin en yüksek zirvesidir. Sismik aktivitenin son derece yüksek olduğu Japonya’da her yıl ortalama 1500 deprem kaydediliyor.

Japonya’da volkanik patlamalar ve depremlerin yanı sıra tsunami ve tayfun gibi diğer doğal afetler de yaşanıyor. Ancak alınan tedbirler sayesinde ülke bu felaketlerden çok az hasarla çıkıyor.

Japonya’daki engebeli arazi nedeniyle nehirlerin hidroelektrik potansiyeli yüksektir. Ülke nüfusu, ekonomik aktivitenin yoğun olduğu kıyı kesimlerinde yer almaktadır. Japonya sınırları içindeki ormanlar ülke yüzölçümünün %65’ini kaplamaktadır ve ülke ormanlarının %40’ı ağaçlandırma çalışmalarıyla oluşturulmuştur. Japonya çok yoğun ormanlık bir yapıya sahip olmasına rağmen, ülkedeki inşaat, kağıt ve mobilya sektörlerinin gelişmesi nedeniyle odun ihtiyacının %76’sını ithalat yoluyla karşılamaktadır.

Ülkenin engebeli arazisi nedeniyle, nüfus arazi alanına eşit olarak dağılmamıştır. Bu nedenle, nüfusun çoğu kıyı bölgelerinde yaşamaktadır. Japonya, dünyadaki en uzun yaşam beklentisine sahip ülkelerden biridir. Bu durum genel olarak sağlık hizmetlerinin gelişimine, yaşam koşullarına ve beslenme alışkanlıklarına bağlıdır.

Japonya’da tarım arazilerinin dar olması nedeniyle modern yöntemlerle birim alandan elde edilen verim son derece yüksektir. Ancak nüfusun fazla olması nedeniyle üretim ülke ihtiyacını karşılayamamaktadır. Japonya, dünyadaki en modern ve modern yöntemlerle balıkçılığın yapıldığı ülkelerden biridir. Japonya’nın etrafındaki denizler, ılık ve soğuk su akıntılarının buluşma noktası oldukları için balık açısından son derece zengindir.

Japonya, makine, elektronik ve optik teçhizat imalatında dünyada birinci, demir-çelik üretiminde ise ikinci sırada yer almaktadır. Japonya, sanayi, ticaret, bilim ve teknoloji açısından dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biridir. Ülkedeki bütçe fazlası nedeniyle halk, devlet tarafından bütçeyi dengelemek için yurt dışına seyahat etmeye teşvik edilmektedir. Ülkedeki sanayi tesislerinin büyük bir bölümünün kıyı bölgelerinde toplanması, limanlardan kolay hammadde alımı ve üretilen malın dünya pazarlarına gönderilmesi daha etkin ve hızlı olacaktır.

Japonya’nın başkenti Tokyo’nun eski adı olan Edo, “nehrin ağzı” anlamına gelir ve “doğunun başkenti” anlamına gelen Tokyo adı, 1869’dan beri kullanılmaktadır. Japonya ile ilgili çok ilginç detaylardan biri de birinin size kartvizitini verip incelemeden okumadan cebinize koymasının saygısızlık olarak görülmesi.

Japonya topraklarında resmi dil Japonca, ülkenin para birimi Japon yeni ve 2013 nüfus sayımına göre ülke nüfusu 127.3 milyon.

Nasıl Japon Vatandaşı Olunur?

Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Japonya, zengin kültürü, tarihi ve düşünce sistemleriyle sadece bir imparatorluk değil, aynı zamanda teknolojideki başarıları ve yoğun çalışmalarıyla dünyayı da etkilemeyi başarmıştır. Japonya topraklarında yaşamak ve hayatınızın geri kalanını burada geçirmek için birçok geçerli nedeniniz olabilir. Deprem ve doğal afetlerden korkmamanız önemlidir. Kendinizi psikolojik olarak hazır hissediyorsanız Japonya yaşanacak en iyi ülkeler arasında yer alıyor.

Japon vatandaşı olmanın birkaç yolu vardır. Japonya Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı bilgileri incelediğimizde vatandaşlık almanın ilk adımı olarak çalışma vizesi alma ile ilgili bilgiler üzerinde durduk.

Japonya İçin Kimler Çalışma Vizesi Alabilir?

Profesörler, sanatçılar, gazeteciler, öğretmenler/öğretim üyeleri, dini faaliyetler, yatırımcılar, sağlık, avukatlar, hukuk işleri, araştırmacılar, mühendisler, bir kurum adına çalışanlar, eğlence sektörü, belirli konularda uzmanlaşmış olanlar, bunlar gibi meslekleri içerir. aşçılar ve pilotlar gerekli bağlantıları ve başvuruları yaptıktan sonra bir ila üç yıl arasında vize alma önceliğine sahiptir.  Pasaportunuz, vize başvuru formunuz, fotoğrafınız ve uygunluk belgeniz olmalıdır. Japonya’nın başvuru için gerekli gördüğü Uygunluk Belgesi, dikkatli araştırmalar sonucunda Adalet Bakanlığı tarafından verilmektedir.

Gerekli başvuruları hazırladıktan ve çalışma vizenizi aldıktan sonra, vatandaşlığa kabul edilmiş bir vatandaş olmak için ülke topraklarına girdiğiniz tarihten itibaren beş yıl boyunca Japonya’da ikamet etmelisiniz. Bu son derece zorlu süreç, Japonya Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı gibi kurumlarla temasa geçmenizi gerektiriyor. Aynı zamanda sicilinizin bu dönemde ve geçmişte kesinlikle temiz olduğundan emin olmalısınız. Bu aşamada talep ettiğiniz belgelerde gerçeğe aykırı bildirimde bulunulması durumunda olumsuz sonuçlar doğacaktır.

Vatandaşlık kriterlerinde aranan bir diğer detay da Japoncayı ana diliniz kadar iyi olmasa da iyi derecede konuşabilmenizdir. Bu aşamada yetkililerle sürekli iletişim halinde olduğunuz için vatandaşlığa kabul başvurusu sırasında sizinle görüşmeleri bir avantajdır. Türkiye’de Japonca öğrenmek için Türk-Japon Vakfı gibi kurumlara başvurabilir ya da ortaokul düzeyinde Japonca dersleri alabileceğiniz Ankara Türk Telekom Lisesi ile Japon Dili Bölümü ve Japon Edebiyatı Bölümü’ne başvurabilirsiniz. Yüksek öğretimde Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi.

Japonya, çifte vatandaşlık sunmayan ülkeler arasında yer almaktadır. Yani başka bir ülkenin ve Japonya’nın vatandaşı olma hakkınız yok. Bir Japon vatandaşı ile evleniyorsanız, Türk vatandaşı olmayı da düşünebilir veya Türk vatandaşlığından çıkmayı kabul edebilirsiniz.

Diğer bir kriter ise hukuki ehliyet, i.  H.  bu konuda belirlenen yaş kriteri 21’dir veya yasal ehliyete sahip olmanız gerekir.

Bu koşullar, ebeveynlerinizden birinin Japon vatandaşı olması durumunda değişebilir.  Ancak yaşı küçültmek gibi kesinlikle daha zor olmayacak.  Bu aşamadaki bir diğer önemli detay ise çocuğunuz Japon topraklarında doğduysa Japon vatandaşı olamaz. Bunun için anne ve babanın vatansız veya meçhul olması gerekir.

Japon Vatandaşlığı İçin Gerekli Kriterler Nelerdir?

Japon vatandaşlığı için gerekli kriterleri aşağıda listeledik.

  • Çocuk doğduğunda anne baba Japon vatandaşı ise
  • Baba, çocuk doğmadan önce ölürse ve ölüm anında Japon vatandaşıysa
  • Çocuk Japon topraklarında doğdu, ebeveynleri bilinmiyor veya vatansızsa
  • 5 yıl üst üste Japonya’da ikamet edenler
  • 20 yaşının üzerinde ve ülkesinin kanunlarına sorunsuz uymuş kişiler
  • Ahlaki davranışlara sahip olan
  • Bağımsız yaşama, eş veya diğer akrabalarla birlikte geçim sağlama imkanı olanlar
  • Japon Anayasasını veya mevcut hükümet uygulamalarını ihlal eden herhangi bir partiye veya kuruluşa veya kuruluşa üye olmamak
  • Kendi ülkesinin vatandaşlığından vazgeçme
  • Japonya yararına katkı sağlayacak kriterleri taşımak

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir