Zengin İçerik

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Sedef Hastalığı Nedir?

Sedef Hastalığı Nedir?

Sedef hastalığı olarak adlandırılmakta olan cilt hastalığı, cilt hücrelerinin normalden çok daha hızlı bir şekilde çoğalmasına neden olmakta olan bir cilt bozukluğu hastalığıdır.

ABS DİGİTAL ABS DİGİTAL -
2 0
Sedef Hastalığı

Sedef Hastalığı Nedir?

Sedef hastalığı olarak adlandırılmakta olan cilt hastalığı, cilt hücrelerinin normalden çok daha hızlı bir şekilde çoğalmasına neden olmakta olan bir cilt bozukluğu hastalığıdır. Sedef hastalığı tıp terimlerinde Psoriasis olarak bilinmektedir. Cilt üzerinde yer alan beyaz pullar ve pürüzlü kırmızı lekeler ile kendisini belli etmektedir. Sedef hastalığının görüldüğü tek bir nokta bulunmamaktadır, sedef hastalığı genel olarak cildin tüm yüzeyinde görülebilmektedir. Sedef hastalığının yoğun olarak görülmekte olduğu yerler; dirsekler, dizler, sırt ve kafa derisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hastalığa sahip kişilerin çevresinde genelde bu hastalık bulaşıcı olarak düşünülse de sedef hastalığı bulaşıcı bir hastalık değil, genetik faktörlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir.

Sedef hastalığı genel olarak yetişkinlik döneminin başlarında görülmekte ve çoğu vaka da cildin sadece tek bir noktası değil birkaç noktasının etkilendiği görülmektedir. Sedef hastalığı aynı zamanda çocuklarda da görülebilmektedir. Vücut üzerinde damlacık şeklinde görülen sedef hastalığı, tüm vücudu etkileyebilmekte ve döküntüler ile klinik olarak devam edebilmektedir.

Sedef Hastalığı Kimlerde Görülmektedir?

Sedef hastalığı genel olarak genetik faktörlere bağlı olarak bireylerde ortaya çıkmaktadır. Genetik olarak yatkınlığı olan bireylerde bir takım faktörler, sedef hastalığına neden olabilmektedir. Bunun haricinde bu hastalığın bir diğer tetikleyen faktörü olarak stres faktörü karşımıza çıkmaktadır.

Sedef Hastalığı Neden Olur?

Sedef hastalığının kesin olarak nedeni bilinmiyor olsa da alanında uzman hekimler, hastalığın tek bir faktöre bağlı olarak değil birçok farklı faktöre bağlı olarak ortaya çıktığına inanç göstermektedir. Cilt hücreleri normal süreçte 10 ile 30 günde bir değişim yaşarken bu hastaların ciltleri 3-4 günde bir yenilenmektedir. Sık bir şekilde yenilenen ciltte ise eski hücreler birikmekte ve cilt üzerinde pul görünümleri ortaya çıkmaktadır. Bağışıklık sisteminde bulunmakta olan bir problem ile cilt gereksiz yere kendisini yenilemekte ve bu tür sorunlara neden olmaktadır.

Sedef hastalığının genetik faktörler haricinde bilinmekte olan en büyük etkenleri arasında; cilt üzerinde meydana gelmekte olan kesiler, sıyrıklar, cerrahi müdahaleler, stres, strep enfeksiyonları, şizofreni hastalarına verilen lityum, sıtma ile ilgili ilaçlar, tansiyon ilaçları ve aşırı tütün ve alkol kullanımı gibi nedenler yer almaktadır.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir